Skip to content
 • Gratis verzenden & retourneren
 • Snelle service
 • Ook grote maten

Artikelonderhoud

Goed onderhoud verlengt de levensduur van uw bestelde artikelen. In dit artikel delen we de beste tips om artikelen optimaal te onderhouden.

Sluit altijd alle ritsjes, haakjes en knoopjes van de kledingstukken voordat u ze in de wasmachine wast. Dat voorkomt dat kleding beschadigd raakt en kwaliteit verliest. U kunt kwetsbare kleding eventueel wasnetje stoppen om het extra te beschermen tegen beschadigingen.

Hoe onderhoudt u denim?

Een denim jeans of jack hoeft u eigenlijk nauwelijks te wassen, zelfs niet als u deze intensief draagt

 • Wanneer u denim kleding toch een opfrisbeurt wilt geven wast u deze binnenstebuiten, met alle knopen en ritsen dicht, koud en zonder wasverzachter in de machine. Dan krimpt of verkleurt het artikel niet.
 • Droog het niet in de droger, maar laat het hangend aan de lijn aan de lucht drogen.
 • U kunt denim ook een nacht in de vriezer leggen. De kou doodt de bacteriën, verwijdert geurtjes en behoudt de vorm van het kledingstuk.
Hoe onderhoudt u linnen?

Als u linnen niet met wasmiddel en -verzachter wast, of zelfs bijna helemaal niet wast, zijn kreukels er veel sneller uit. Niet wassen is dan ook beter voor deze vrij kwetsbare stof.

 • Voor een extra opfrisbeurt kunt u een linnen kledingstuk enige tijd in een vochtige
 • badkamer hangen of behandelen met een speciale spray of kledingstomer, bijvoorbeeld van The Steamery.
 • Is een wasbeurt toch nodig? Was linnen dan op 30°C en laat niet te hard centrifugeren. Linnen mag niet in de droger. Linnen is namelijk een kwetsbaar materiaal. Als u dit in de droger droogt zullenl de stof en vezels beschadigen.
 • Strijk het linnen kledingstuk als het nog niet helemaal droog is met het strijkijzer op de hoogste stand. Gebruik de voorkant voor een lichte glans of de achterkant voor een meer natuurlijke uitstraling.
Hoe onderhoudt u katoen?

De vuistregel bij het wassen van katoen is als volgt: wit katoen in warm water en gekleurd katoen in lauw of koud water. Daarnaast kan katoen flink krimpen. Was het daarom niet te warm en laat het item het liefst aan de lucht (binnen of buiten) drogen.

 • Gekleurd katoen kunt u de eerste keer het beste apart wassen, omdat de kleuren af kunnen geven
 • Om de kleuren te beschermen kunt u gekleurde katoenen kleding het beste binnenstebuiten wassen. Laat u het daarna buiten in de zon drogen? Hang het dan ook binnenstebuiten op.
 • Een katoenen overhemd hoeft u niet steeds te wassen nadat het gedragen is. U kunt ook alleen de kraag schoonmaken met een lauw sopje of badje met citroen.
Hoe onderhoudt u wol?

Wol is van nature vuilafstotend en hoeft daarom niet vaak gewassen te worden. Wel heeft het materiaal speciale zorg nodig. Wollen kleding kunt u na het dragen uithangen om te laten luchten of in de douche hangen zodat het wordt gestoomd.

 • Wassen doet u zo min mogelijk en alleen in koud water, met de hand of op de wolstand van de wasmachine. Breisels kunt u het beste met de hand wassen.
 • Wast u wol in de machine? Gebruik dan een waszak om het materiaal te beschermen en het liefst ook een speciaal wolwasmiddel
 • Spoel uit met lauw water en knijp het kledingstuk voorzichtig droog. Niet wringen!
 • Blijft het kledingstuk erg nat? Rol het dan in een handdoek en laat het liggend drogen. Ook een wollen broek of jurk kunt u het beste liggend (op een handdoek) laten drogen.
 • Leg wollen kleding opgevouwen in de kast om te voorkomen dat de wol uitrekt en het kledingstuk zijn vorm verliest
 • Gebreide wollen kleding kan op den duur gaan pillen. Gebruik een speciale ontpiller om de pluisjes te verwijderen. Als u wollen truien opgevouwen in de kast legt blijft de kleding netjes in model.
Hoe onderhoudt u badkleding?

Badkleding moet na elke draagbeurt in schoon lauw water uitgespoeld worden om zweet-, zonnebrand- of andere vlekken te voorkomen.

 • Wassen doet u in een koud sopje met een vloeibaar wasmiddel voor fijne was. Laat het niet een nacht lang weken; dat is slecht voor de kleuren
 • Badkleding mag niet in de droger. Laat het liggend op een handdoek of hangend aan een wasrek aan de lucht drogen.
Hoe onderhoudt u polyester?

Polyester kleding kenmerkt zich door een lichte, gladde en zachte stof. Het is een synthetische stof die bijna niet kreukt en makkelijk in de wasmachine gewassen kan worden.

 • Wassen van polyester kan in de wasmachine op maximaal 40 graden.
 • U hoeft polyester kleding niet in de droger te doen omdat het direct vanuit de wasmachine al bijna droog aanvoelt. Even uithangen is een betere optie.
Hoe onderhoudt u viscose?

Viscose is een mooie, maar kwetsbare stof die op ongeveer 30 á 40 graden gewassen kan worden in de wasmachine op een langzame centrifuge. De stof viscose wordt onder andere samengesteld uit natuurlijke houtvezels die veel vocht opnemen.

 • Aangezien viscose kleding veel vocht opneemt kan het na de wasbeurt nogal vervormd en gekreukt zijn. Het is een kwetsbaar materiaal dus breng het kledingstuk altijd eventjes voorzichtig terug in vorm wanneer het uit de was komt en hangt het op een wasrek. 
 • Stop viscose kleding niet in de droger, hierdoor kan het namelijk krimpen en beschadigen.
 • Was geen andere materialen bij viscose kleding, bijvoorbeeld de ruwe stof van een spijkerbroek kan je viscose kleding nogal beschadigen.

Wat houden de wassymbolen in?

De wassymbolen bevatten adviezen voor het wassen, drogen, strijken, bleken en stomen van kleding.

Symbolen voor het wassen
 1. Standaard wassymbool: Dit waslabel vertelt op welke temperatuur u de wasmachine moet zetten om het kledingstuk te wassen.
 2. Temperatuur: In het wassymbool voor ‘normale was’ vindt u ofwel een bepaalde temperatuur, ofwel 1 tot 6 stippen die de temperatuur aangeven. Daarvoor geldt: Eén stip: 30°C Twee stippen: 40°C Drie stippen: 50°C Vier stippen: 60°C Vijf stippen: 70°C Zes stippen: 95°C
 3. Fijne was: Als een kledingstuk in een programma voor fijne was gewassen moet worden, wordt dat aangeven met een onderstreept standaard wassymbool. Dit symbool geeft meestal ook een specifieke temperatuur aan.
 4. Speciale fijne was: Dit symbool onderscheidt zich van het symbool voor ‘fijne was’ met een dubbele streep onder het standaard waslabel. De gewenste temperatuur wordt doorgaans aangegeven en dit symbool wordt met name gebruikt voor delicate stoffen zoals wol, satijn en zijde.
 5. Handwas: Het standaard wassymbool met een hand erboven, geeft aan dat kleding enkel met de hand gewassen mag worden. Was het kledingstuk in de wasbak of in een kleine emmer en verspreid het wasmiddel met uw handen goed over de kleding. Spoel het kledingstuk daarna goed uit. Raadpleeg de instructies van het wasmiddel om te controleren of het geschikt is voor handwas – mildere wasmiddelen zijn meestal speciaal ontwikkeld voor de handwas, en zijn daarnaast veilig voor zowel de kleding als uw handen!
 6. Niet wassen: Het standaard wassymbool met een kruis erdoorheen. Dit betekent dat u het kledingstuk bij de stomerij moet laten schoonmaken – zie overige instructies voor de stomerij hieronder.
Symbolen voor het drogen
 1. Droger: Dit symbool houdt in dat het kledingstuk geschikt is voor de droger.
 2. De stippen in het rondje geven aan op welk programma en hoeveel graden de droger gezet mag worden. Drie stippen geven aan dat de droger op een hoge stand kan, terwijl twee stippen staan voor het medium programma. Een enkele stip staat voor een lage droogstand.
 3. Niet drogen: wanneer een kledingstuk een ‘niet drogen’ symbool bevat (een kruis door het standaard droog-symbool), mag het kledingstuk niet in de droger en is het alleen geschikt om aan de lucht te laten drogen.
 4. Droger, fijne was: het standaard droog-symbool met een enkele streep eronder betekent dat de droger op een fijn programma gezet moet worden.
 5. Droger, speciale fijne was: het standaard droog-symbool met een dubbele streep, houdt in dat het kledingstuk in een programma voor speciale fijne was moet worden gedroogd.
Symbolen voor het strijken
 1. Het strijksymbool vertelt of u het product kan strijken en op welke temperatuur.
 2. Hoge temperatuur: drie stippen geven aan dat de kleding op een hoge temperatuur kan worden gestreken, twee stippen staat voor een medium temperatuur en een enkele stip geeft aan dat het kledingstuk enkel op de laagste temperatuur mag worden gestreken.
 3. Niet strijken: wanneer een kledingstuk een ‘niet strijken’ symbool bevat mag geen strijkijzer gebruikt worden op het product.
Symbolen voor het bleken
 1. Bleek: Een lege driehoek betekent dat alle soorten bleek gebruikt kunnen worden.
 2. Bleek zonder chloor: een driehoek met diagonale strepen erin betekent dat u het kledingstuk alleen met bleek zonder chloor mag behandelen. Controleer de ingrediënten van de gekozen bleek in dat geval op chloor.
 3. Niet bleken: een zwart ingekleurde driehoek met een kruis erdoorheen betekent dat het kledingstuk helemaal niet met bleek in aanraking mag komen.
Symbolen voor het stomen (chemisch reinigen)
 1. Stomerij: het symbool voor de stomerij (chemisch reinigen) is een rondje.
 2. Geen stomerij: een rondje met een cirkel erdoorheen geeft aan dat het kledingstuk niet chemisch gereinigd mag worden.
 3. Normale stomerij: kleding die in de stomerij alleen met bepaalde chemische middelen gewassen mag worden, zijn voorzien van een F in het rondje.
 4. Alleen stomerij: kleding die echt alleen maar in de stomerij kan worden gereinigd zijn voorzien van een rondje met een P erin. Alle oplosmiddelen mogen hierbij worden gebruikt.

null